Groot Harmonieorkest Wilhelmina

Inhoudsopgave
Groot Harmonieorkest Wilhelmina
Dirigent
Info
Alle pagina's

Groot Harmonieorkest Wilhelmina

 

 

Het groot harmonieorkest mag zich rekenen tot een van de beste blaasorkesten van Nederland. Uitkomend in de hoogste afdeling van de KNFM, de Concertafdeling, met gemiddeld 70 orkestleden, heeft dit orkest een meer dan regionale aantrekkingskracht. Menig goede amateur- of professioneel muzikant heeft zijn weg naar Glanerbrug weten te vinden, zowel een groot aantal docenten verbonden aan de diverse muziekscholen in de regio als studenten van diverse conservatoria. Maar natuurlijk bestaat een groot deel van het orkest nog steeds uit leden die woonachtig zijn in Glanerbrug of in Enschede, waartoe het dorp Glanerbrug behoort.
Veel leden zijn bereid om regelmatig een grote afstand af te leggen om de repetities van het orkest te kunnen bijwonen. De doelstelling ‘een gezamenlijke hobby op een zo hoog mogelijk niveau te kunnen en willen beoefenen’, spreekt een grote groep gemotiveerde mensen sterk aan. Waaronder amateur- en professioneel muzikant.
De jeugdopleiding binnen de vereniging, levert jaarlijks een instroom aan getalenteerde muzikanten op. Met het jeugdorkest en een grote groep jeugdigen die de vooropleiding van AMV en blokfluitlessen volgen is de continuïteit van het grote orkest zeker gewaarborgd.


Geschiedenis
Na de oprichting van Wilhelmina Glanerbrug werd onder de leiding van diverse dirigenten een steeds hoger niveau bereikt. De successen bleven niet uit. In 1938  was de vereniging het eerste orkest in Nederland dat met zeer goed gevolg uitkwam in de toen ingestelde hoogste afdeling van de KNFM, de Vaandelafdeling, en daaraan verbonden mocht de vereniging het eerste vaandel in ontvangst nemen. Vanaf 1938 musiceert de vereniging onafgebroken in de hoogste afdeling! Deelname, met klinkende successen, aan vele federatieve concoursen volgde en resulteerde onder meer in een reeks van uitnodigingen om deel te nemen aan de jaarlijkse kampioenswedstrijden, het Topconcours van de KNFM. Het orkest wist deze kampioenschappen vijf keer winnend af te sluiten, in 1978 onder leiding van Hans Schippers, in de jaren tachtig drie keer achtereen onder leiding van Sef Pijpers en in 1992 onder leiding van Hennie Ramaekers.