Dirigenten

Inhoudsopgave
Fried Dobbelstein
Nikki Kleijsen
Jet Wassink
Ronny Burink
Hans Schippers
Hennie Ramaekers
Alle pagina's

Fried Dobbelstein
(chef-dirigent Groot Harmonieorkest Wilhelmina Glanerbrug)

 

friedd

 

Fried Dobbelstein is in 1961 geboren in Mheer, Limburg. Hij begon zijn muzikale loopbaan op zijn achtste jaar, toen hij met de piano in aanraking kwam. Aan het Conservatorium te Maastricht studeerde hij onder andere piano en schoolmuziek. Verder studeerde hij HAFA-directie bij Sef Pijpers, welke opleiding hij cum laude afsloot in 1988. In 1991 ontving hij het grote diploma, waardoor hij bevoegd is professionele orkesten te leiden.

Vanaf 2009 is Fried docent directie HaFa aan het Artez Conservatorium te Enschede, waar studenten uit binnen- en buitland naartoe komen om les van hem te krijgen.

Als één van de meest veelbelovende dirigenten wordt hij in het muziekvakblad St. Cecilia gekenmerkt als 'autoriteit, zonder autoritair te zijn'. Fried wordt door een gezonde innerlijke onrust gedreven. "Een dirigent moet van zichzelf weten wat hij aankan en wat niet, zo blijf je steeds open ten opzichte van jezelf en kun je jezelf verbeteren, als musicus en als dirigent." (Fried Dobbelstein)

Sinds 1988 is Fried Dobbelstein dirigent van de Koninklijke Harmonie St. Cecilia Mheer, waarin hij tot dan toe euphonium speelde. Met dit orkest werd hij in 1999 LBM kampioen in de superieure afdeling en in 2000 Nederlands kampioen. Na een aantal zeer succesvolle concoursen verzorgde het orkest o.a. de Nederlandse premiére van de 3e symphonie van Johan de Meij: "Planet Earth" 9 april 2007.  In oktober 2009 behaald hij met dit orkest in de 1e Divisie 94,92 punten, waardoor hij nu zowel met dit orkest als met Wilhelmina bij de Nationale Ranglijst voor harmonieen sinds 2008 bovenaan staat.

Sinds 1992 is hij als dirigent verbonden aan de fanfare St. Joseph uit Meers, met welk orkest hij zowel in 1996 als in 2000 het Landskampioenschap in de Concertafdeling behaalde; beide malen met het predikaat 'zeer goed'. In 2005 nam hij succesvol deel aan het WMC met dit orkest. Deze topfanfare verzorgde in december 2006 de wereldpremiére van "Walls come tumbling down" van Steve Martland, een revolutionair stuk met een geheel eigen idioom.

Van 1993 t/m 2003 was Fried Dobbelstein dirigent van de Koninklijk Erkende Fanfare Maasbracht-Beek, waarmee hij op het WMC in 1997 de wereldtitel in de concertafdeling behaalde. Deze titel werd op het daaropvolgende WMC in 2001 geprolongeerd. In 2002 heeft hij met dit orkest op uitnodiging het Bevrijdingsconcert aan de Amstel in het bijzijn van Hare Majesteit Koningin Beatrix verzorgd.

Verder dirigeert hij sinds 2002 Harmonie St. Petrus en Paulus uit Wolder Maastricht waarmee hij in 2005 succesvol deelnam aan het WMC in de concertafdeling harmonie en is hij chef-dirigent van de Bläser Philharmonie Süd-West, een Duits orkest van muziek-studenten.
Ook is hij actief als gastdirigent in binnen- en buitenland, o.a. het "FKKL Bereden Wapens", verschillende regio-orkesten en geeft hij directieles aan jonge dirigenten. Sinds begin 2010 is hij ook bij de Harmonie U en O uit Beek en Donk als dirigent actief. Hij is verder lid van de repertoriumcommissie en technische commissie Kunstfactor (Utrecht) en functioneert regelmatig als jurylid.
In de overige tijd functioneert hij als kerkorganist en parttime muziekleerkracht in het bijzonder onderwijs.