Over Ons

PDF

 

Muziekvereniging Wilhelmina Glanerbrug is een bruisende vereniging met een hoog niveau. Het groot harmonieorkest staat onder leiding van Fried Dobbelstein. De vereniging heeft gemiddeld ruim 115 leden uit de regio Twente en ver daaromheen. Diverse professionele muzikanten zijn voortgekomen uit de jeugdopleiding van Wilhelmina en vaak nog altijd actief lid van de vereniging. De vereniging beschikt over een eigen jeugdopleiding met een blokfluitgroep (AMV) en een jeugdorkest

Ontstaan
Muziekvereniging Wilhelmina Glanerbrug werd in 1901 opgericht als een van de vier muziekgezelschappen in het grensdorp Glanerbrug, behorende tot de gemeente Enschede.  Op dit moment is de vereniging het enige harmonieorkest dat Glanerbrug rijk is. In 1912 sloot de vereniging zich aan bij de Koninklijke Nederlandse Federatie van Muziekverenigingen (KNFM). Wilhelmina komt al sinds 1938 uit in de hoogste afdeling, nu genaamd de Concertafdeling. Wilhelmina heeft dan ook een succesvolle geschiedenis met vele concourssuccessen.

Wilhelmina heeft als vereniging van meer dan 100 jaar oud een groots verleden. Doordat jaarlijks (jeugd)leden instromen in het jeugd- en grote orkest,  blijft het een jonge vereniging met een diversiteit aan leden. Het is een toekomstgerichte en actieve vereniging, waar het muzikale- en het gezelligheidsaspect hand in hand gaan.

Concerten en andere activiteiten
Wilhelmina verzorgt jaarlijks diverse concerten binnen en buiten de regio Twente. Ieder jaar start de vereniging het jaar met een nieuwjaarsconcert; sinds 2010 in het Muziekcentrum Enschede. Gedurende het jaar worden er gemiddeld twee concerten gehouden in de NH-kerk in Glanerbrug.  De vereniging werkt veel samen met andere muziekverenigingen. Zo worden regelmatig dubbelconcerten gehouden in samenwerking met andere orkesten. Naast het verzorgen van concerten met andere muziekgezelschappen begeleidt Wilhelmina ook regelmatig zangkoren en/of solisten.
Vanzelfsprekend zijn er naast de deelname aan concoursen nog vele andere muzikale paden die de vereniging bewandelt. Bijzonder zijn bijvoorbeeld de concertreizen naar onder andere Regensburg, Antwerpen, Vlaanderen en Luxemburg. De door de vereniging zelf verzorgde concerten in Glanerbrug of in de concertzaal van het Muziekcentrum te Enschede zijn telkens terugkerende hoogtepunten. Daarnaast mogen ook de concerten gegeven op uitnodiging van binnen- en buitenlandse gezelschappen, niet vergeten worden.
Ten slotte verleent de vereniging medewerking aan diverse activiteiten van het Artez Conservatorium Enschede, zoals de jaarlijkse open dag. De samenwerking met het conservatorium gaat verder: jaarlijks doen tientallen studenten HaFaBra-directie examen als ‘gastdirigent’ bij Wilhelmina Glanerbrug, onder beoordeling van Fried Dobbelstein, hun docent en dirigent van Wilhelmina.

 

Wilhelmina & Friends
Het groot orkest van Wilhelmina heeft jarenlange ervaring in samenwerken met andere muzikale toppers. Hier onder worden een aantal hoogtepunten van de afgelopen jaren genoemd.
Tijdens het nieuwjaarsconcert van 2010 ‘Wilhelmina & Friends’ heeft Wilhelmina een concert gegeven in samenwerking met de band Haystax, het kinder- en jeugdkoor Multiple Voices en de Oldenzaalse sopraan Karin Hertsenberg
De afgelopen jaren heeft Wilhelmina onder andere het Lezerskoor van TC Tubantia en diverse solisten begeleid. Zoals Gé Reinders; tijdens het samenwerkingsconcert in 2009 en Ernst Daniel Smit; tijdens het evenement Enschede Proms én tijdens het Willem Wilmink festival in het Nationaal Muziekkwartier te Enschede. Verder heeft Wilhelmina concerten uitgevoerd samen met het Koninklijk Nijmeegs Mannenkoor en het Koninklijk Tilburgs Mannenkoor met als hoogtepunt de uitvoering van de ‘Symphony Babi Yar’ van Dmitri Sjostakovitsj. Tot slot verleent Wilhelmina geregeld medewerking aan diverse kerstconcerten in de regio, zoals de Volkskerstzang en in 2010 het kerstconcert van het Stedelijk Koor Enschede.

Repertoire.
Het groot harmonieorkest van Wilhelmina heeft een breed repertoire aan muziekstijlen dat jaarlijks wisselt. Het varieert van concourswerken op het niveau van de concertafdeling, tot klassieke transcripties, moderne originele composities voor harmonieorkest, zo nu en dan film- of musicalmuziek, concertmarsen en begeleidingsmuziek voor samenwerkingsconcerten. De brede bezetting van het orkest maakt veel mogelijk wat betreft de repertoirekeuze

Binnenkort volgt ook bij CD's en Repertoire een overzicht van uitgevoerde werken.